Почистване на зъбен камък

Много от хората обръщат внимание на зъбния камък чак след препоръка от страна на зъболекаря за почистването му. Ако се полагат старателни грижи за зъбите, наслагването му може да се намали значително, защото той е не само враг на красивата усмивка, но има опасност да провокира появата на заболявания на зъбите и венците.

Почистване на зъбен камък

Зъбен камък – какво представлява

С термина „зъбен камък” се описват твърдите отлагания по зъбите, образувани вследствие на минерализация на плаката. На цвят варира от жълтеникаво-белезникав до кафяв и дори черен.

Отлаганията неслучайно са сравнени с камък, понеже са много твърди и миенето на зъби не може да ги отстрани както например плаката. Всеки от нас има зъбен камък и той обикновено става повече с възрастта, затова трябва да се почиства редовно. 

Ако решите да избелите зъбите си, една от първите стъпки е плаката и зъбният камък да бъдат премахнати.

Какви са причините за образуването му?

Предшественик на зъбния камък е плаката. Тя се формира всеки ден в устата, представлява бяла лепкава консистенция от слюнчени протеини и бактерии и покрива зъбите. Бактериите помагат за разлагането на хранителните вещества за производството на киселини.

Ако плаката не бъде почиствана редовно, настъпва деминерализация на зъбния емайл от киселините на бактериите. С течение на времето при комбиниране в слюнката на калциеви соли и фосфати настъпва минерализация и зъбната плака се преобразува в зъбен камък.

Когато вече е образуван, той служи за основа на нова плака, при което процесът на натрупване се ускорява и камъкът се увеличава.

Някои хора са предразположени към по-бързо натрупване на зъбен камък, но има фактори, които също го провокират. Такива например са кривите зъби и некачествено направени пломби, чиито ръбове и неравности затрудняват почистването на плаката и затова зъбният камък се наслагва повече. Тютюнопушенето също е рисков фактор за отлагането на повече зъбен камък с по-тъмен цвят.

Почистване на зъбен камък – как и с какво го правим?

Има хора, склонни да опитват да премахнат зъбния камък със съставки като сода, бирена мая, кокосово масло и др., но никоя от тях не е ефикасна. Домашните „рецепти” за отстраняване на зъбен камък може да повредят зъбния емайл поради абразивните свойства на някои от тях. В домашна обстановка може да се постигне единствено добро почистване на плака с четка за зъби и използване на конец и вода за уста.

Макар че редовната орална хигиена е важна, само с професионално почистване на зъбен камък той ще бъде ефективно премахнат. При него стоматологът си служи със специални инструменти за механично отстраняване на камъка, натрупан по зъбите и венците. За процедурата може да се използват ръчни инструменти, както и ултразвукови уреди за „разбиването” му.

Когато камъкът бъде премахнат, следва полиране на зъбите с фина паста и иновативен AquaCare апарат за почистване. Така се постига гладка зъбна повърхност, която затруднява новото натрупване на плака и камък.

Съобразно индивидуалните нужди е възможна профилактика с флуор за укрепване на емайла и предотвратяване появата на кариес.

Почистването на зъбен камък има ключово значение за здравословната устна хигиена и може да предотврати сериозни заболявания и нарушения.

Какво ще се случи, ако не почистваме зъбния камък?

Сам по себе си зъбният камък не е опасен, но крие различни рискове, ако не се чисти редовно. Сред потенциалните проблеми са:

Кариес

Натрупаният зъбен камък създава условия за бактериите да се задържат и количеството им да се увеличи. Произведените от тях киселини рушат зъбния емайл и водят до образуване на кариеси.

Заболявания на венците

Натрупаният по венците зъбен камък може да предизвика гингивит. Ако възпалението не се лекува, то води съответно до пародонтит, при който се разрушават структурите, поддържащи зъбите – костите и венците. Вижте нашия специален пакет за пародонтална терапия.

Лош дъх

Една от причините за неприятния дъх често се оказва натрупването на бактерии и зъбен камък. С остра, неприятна миризма са именно летливите серни съединения в състава на зъбния камък.

Нарушена естетика на усмивката

Зъбният камък обикновено има жълт или кафяв цвят и се натрупва между зъбите или по вътрешността на предните зъби. Това създава естетически проблем и понижава самочувствието. Наред с бондинга, поставянето на брекети и други методи, отстраняването на зъбен камък е от голямо значение за красивата усмивка. 

По-трудно четкане

Поради твърдостта си зъбният камък прави четкането на зъбите и използването на конец по-трудно. Това е предпоставка да се образуват нови наслагвания още по-бързо.

Най-доброто решение да предотвратите появата на зъбен камък е да отстранявате редовно плаката. За това ще ви помогне ежедневната хигиена на зъбите и редовното посещение на зъболекар.

Колко често е нужно да се почиства зъбният камък?

Удачният период за посещение на стоматолог с цел почистване на зъбен камък не е еднакъв при всички хора и е в зависимост от начина им на живот, възрастта, склонността им да образуват зъбен камък и др.

Препоръчително в общия случай е извършване на процедурата на всеки 6 месеца. Ако зъбният камък е твърде много, налични са пародонтални заболявания, ортодонтски аномалии, а също и при пушачите и по-възрастните хора, срокът трябва да се съкрати и да бъде през 3-4 месеца.

Цени на процедурата по почистване на зъбен камък

Заплатената за почистване на зъбен камък цена се определя от натрупаното му количество и здравословно състояние на пациента. Обикновено в цените се включва и цялостно почистване, и полиране на зъбите.

Често задавани въпроси:

1.     Какво е времетраенето на процедурата за почистване на зъбен камък?

Времетраенето на процедурата обикновено е от 30 мин. до не повече от 1 час. Ако зъбният камък е в по-големи количества, отстраняването му се удължава.

2.   Боли ли при почистването на зъбен камък?

Манипулацията е изцяло безболезнена и напълно безопасна. Възможно е да се изпита неприятно усещане, но не и болка. След процедурата има лек дискомфорт поради по-голямата чувствителност на зъбите и венците, но той отшумява до няколко дни.

3.   Кои храни и напитки ускоряват образуването на зъбен камък?

До по-голямо количество плака и съответно до повече зъбен камък води консумацията на храни, богати на въглехидрати, газирани и подсладени напитки. Изборът на правилни продукти за орална хигиена и навременното почистване на зъбите след всяко хранене свеждат до минимум подобни вредни последици.

Msmile - дентална клиника в София - лого
Контакти

   dentalclinic@msmile.bg
  02 442 0277
  0876170101
  бул Симеоновско шосе 62, София

Работно време

Запази час онлайн

Последвай ни в

Copyright © 2023, Дентална клиника Msmile