Лечение с брекети

Лечение с брекети

Брекетите се прилагат за лечение на множество ортодонтски проблеми и са затвърдили ефективността си през времето. Според вида и степента на разместване на зъбите ортодонтсткото лечение с брекети може да продължи между една и две години.  Брекети могат да се приложат тогава, когато всички постоянни зъби са налични, а горна възрастова граница няма.

С брекети могат да се решат естетични недостатъци (подреждане на зъби), функционални проблеми (корекция на захапка, подобряване на дишане през носа, лечение на сънна апнея). Ортодонтското лечение с брекети би могло и да е част от комплексен план на лечение, който е свързан с решаване на други дентални проблеми.

За поставянето на брекети е необходимо да се направи подробен анализ на клиничния случай, след което се съставя план за лечение и прогноза за продължителността, фазите и финалната цел. Планира се и системата брекети, която ще е най-удачна в конкретния случай. Има различни видове брекети – метални, полуестетични, естетични – керамични, сапфирени, както и такива, които се фиксират от външната или вътрешната (лингвална) повърхност на зъбите.

След това се пристъпва към изработването и поставянето на брекетите. Зъбите се почистват и полират, нанася се фиксиращ агент и брекетите един по един се позиционират. Следващата стъпка е полимеризирация на фиксиращия агент, която има за цел да го залепи по-трайно. Следващата стъпка е поставянето на дъгата, като в хода  на лечението се сменят няколко различни дъги до достигане на финалния резултат.

От ключово значение за успеха на лечението е пациента да спазва добра орална хигиена. Използват се различни видове специални четки – ортодонтска четка, междузъбни четки и конци, с които се почистват зъбите и самите брекети. Важно е да се правят и контролни прегледи при ортодонт и професионални почиствания веднъж месечно.

Msmile - дентална клиника в София - лого
Контакти

   dentalclinic@msmile.bg
  02 442 0277
  0876170101
  бул Симеоновско шосе 62, София

Работно време

Запази час онлайн

Последвай ни в

Copyright © 2023, Дентална клиника Msmile