Орална хигиена от най-ранна детска възраст

Орална хигиена от най-ранна детска възраст

Появата на дете в семейството е момент, който носи неизмерима радост и вълна от отговорности за новите родители. Сред тях е и грижата за здравето на устната кухина на бебето. Често родителите я подценяват, но тя е жизненоважен аспект от цялостното му благосъстояние. Правилната орална хигиена в най-ранна детска възраст поставя основата за цял живот по отношение на добрите навици и денталното здраве. 

В следващите редове ще ви запознаем с най-важното по отношение на грижата за устната кухина на бебетата.

Защо оралната хигиена от най-ранна детска възраст е толкова важна?

Ранните етапи от живота на детето са от решаващо значение за неговото орално развитие. Дори преди появата на зъбите, е важно да поддържате добри практики за орална хигиена, за да предотвратите проблеми в бъдеще. Основните причини, поради които грижата за устната кухина на бебето има значение, са:

  • Предотвратяването на кариеси – те могат да се развият, когато зъбите на бебетата са изложени на подсладени течности за продължителни периоди. Това включва кърма, адаптирано мляко и плодови сокове. 
  • Спомагане за правилното никнене на зъби – когато зъбите на бебето започнат да се показват, грижа за устната кухина може да облекчи дискомфорта и да насърчи никненето на здрави зъби.
  • Създаване на добри навици за цял живот – въвеждайки рутинни грижи за устната кухина от най-ранна възраст, вие подготвяте детето  да цени и приоритизира оралното си здраве през целия си живот.

Практически съвети за грижа за устната кухина на бебето

#1 Започнете рано: Дори преди зъбите да поникнат е важно да поддържате добра устна хигиена с цел предотвратяване появата на мукозни заболявания. Препоръчително е след всяко храненене устната кухина на новороденото да се обтрива нежно с преварена вода и памучен напръсник. По този начин се намалява микробното число в устната кухина и средата се алкализира. 

#2 Облекчаване на никненето на зъби: Никненето на зъби може да създава сериозен дискомфортза бебетата. Можете да ги облекчите като им предложите чисти напръстници за зъби или специално проектирани играчки.

#3 Въведете четкането на зъбите: Когато се появи първото зъбче (обикновено около шестия месец), е време да въведете четкането на зъбите. Използвайте силиконов напръстник или мек памучен напръстник и паста за зъби съобразена с възрастта на детето с размерите на оризово зърно. Почиствайте с леки и нежни движения. Така стимулирате венците – те стават по гъвкави, облекчава се болката и се понижава чувствителността при пробива на млечните зъбки. 

#4 Създайте рутина: Установете редовна рутина за грижа за устната кухина. Това може да е по време на къпане или след сутрешно и вечерно хранене. Последователността е ключът към формирането на добри навици от самото начало.

#Наблюдавайте миенето на зъбите: Тъй като бебето расте и става по-независимо, то може да поиска да държи само четката за зъби. Въпреки това, докато придобие координация за ефективно четкане (обикновено около 6-годишна възраст), трябва да продължите да го наблюдавате и да мупомагате с четкането.

#6 Профилактични посещения при зъболекар: Една от основните цели на профилактичните срещи е да се дадат съвети и насоки към родители и пациенти за хармонично развитие на зъбно-челюстния апарат като например естествено кърмене, използване на подходящ анатомичен биберон и др.

#7 Здравословна диета: Балансираната диета играе важна роля за оралното здраве. 

#8 Ограничете сладките закуски и напитки, тъй като те могат да допринесат за развитието и появата на кариеси.

#9 Избягвайте да слагате бебето в леглото с бутилка – тази практика може да доведе до появата на кариеси. Ако бебето се нуждае от шише, за да заспи, напълнете го с вода вместо с мляко или сок.

#10 Давайте пример: бебето се учи като наблюдава – ако Вие самите не поддържате добра орална хигиена, няма как да му създадете устойчиви навици.

Като следвате тези основни съвети и включите грижата за устната кухина в ежедневието на бебето, ще му осигурите важна основа за цял живот, изпълнен със много здрави усмивки. Всяко малко усилие, което влагате в грижите за оралната хигиена сега, ще допринесе за цялостното му благосъстояние и щастие през идните години.Ако имате въпроси или колебания по отношение на оралната хигиена от най-ранна детска възраст, можете да запишете час за профилактичен преглед при специалистите от Дентална клиника M Smile на телефон 02 442 0277 или през платформата на Superdoc тук: https://superdoc.bg/klinika/dentalna-klinika-m-smayl-M-Smile

Leave a comment

Msmile - дентална клиника в София - лого
Контакти

   dentalclinic@msmile.bg
  02 442 0277
  0876170101
  бул Симеоновско шосе 62, София

Работно време

Запази час онлайн

Последвай ни в

Copyright © 2023, Дентална клиника Msmile