Кариесът и лечението му

Кариесът и лечението му

Кариесът е много разпространен дентален проблем – всъщност заедно с настинката, той е едно от най-честите заболявания в целия свят. Често пациентите не му обръщат особено внимание и го смятат за безобиден, но истината е, че кариесът може да предизвика много болезнени състояния и да доведе до разрушаване и загуба на зъбите. 

Получава се в резултат на действието на бактерии в устната кухина, които започват да разлагат зъбната повърхност. Зъбите започват постепенно да се разрушават, което поражда болка и дискомфорт у пациентите. Ако не се вземат своевременни мерки и кариесът остане нелекуван,  това може да доведе до сериозни последствия. Веднъж достигнал до дентина, кариесът не спира развитието си, а поразява пулпата (вътрешността) на зъба, което е сериозно усложнение. Колкото по-късно пациентът отиде на стоматолог, толкова по-голяма площ от зъба ще бъде разрушена.

Редовните профилактични прегледни на всеки 6 месеца и професионалното почистване на натрупаната плака и зъбен камък гарантират на пациентите, че появата на кариес ще бъде забелязана веднага от лекуващия стоматолог и ще бъде започнато лечение. 

Кариес – какво представлява?

Кариесите са трайно увредени области в твърдата повърхност на зъбите, които се развиват в малки отвори или дупки. Появата на кариес е резултат от едновременното действие на редица процеси.  Започва от повърхността на зъбите и постепенно разрушава и останалите им структури като нарушава функцията и естетиката им.

Видове кариес

В зависимост от разположението 

Според мястото, на което се е образувал, кариесът може да бъде няколко вида: оклузален, апроксимален, шиечен и кариес по кореновата повърхност.

Оклузалният кариес засяга дъвкателната повърхност на зъбите (кътници и предкътници). В началото този кариес прилича на оцветяване по фисурите(браздите) на зъбите, но след като започне развитието си, прогресира към вътрешността на зъба и ако не се лекува, може да засегне нерва и да доведе до усложнения.

Апроксималният кариес се развива в контактната точка между два зъба и много често се диагностицира от стоматолог, тъй като пациентите с просто око не могат да усетят дефект, болка или друг симптом на заболяването. Развитието на този вид кариеси е под формата на конус от контактната точка към вътрешността на зъба и много често тези кариеси се наричат „скрити”.

Шиечният кариес е разположен в една от най-деликатните зони на зъба, а именно – зъбната шийка. Това е мястото, в което емайлът граничи с кореновия цимент и където венецът контактува със зъба. Това е зона, в която се натрупва лесно плака и която оставена няколко дни непочистена, води до деминерализация, образуване на кариозни петна, а впоследствие и кариозни кухини.

Кариесът по кореновата повърхност е специфичен, тъй като се развива директно в дентина за разлика от предходните варианти. Зъбният корен не е защитен от емайл, а е покрит от много по-тънък слой цимент, който не е толкова устойчив и бързо се разрушава под въздействие на кариесобразуващи фактори – плака, киселини, микроорганизми, въглехидрати.

В зависимост от начина си на образуване

Според начина, по който се е образувал, кариесът бива: първичен и вторичен.

Първичният се развива върху здрава зъбна повърхност, която е изложена на кариесобразуващи фактори за дълъг период от време.

Вторичният кариес  се локализира по границите на вече съществуваща пломба. Най-често причината за появата му е наличие на микроцепнатина между пломбата и зъбната повърхност, през която навлизат бактерии и се задържа повече плака. Липсата на добра орална хигиена от страна на пациента също е предпоставка за развитието на вторичен кариес. 

Защо се образуват кариеси?

Има 5 основни причини, които са в основата на образуването на кариеси:

  • #1 Честата консумация на храни с високо съдържание на прости захари или храни с лепкава консистенция като чипсове, бисквити, дъвчащи бонбони или близалки.
  • #2 Лоша орална хигиена – наличие на плака и зъбен камък около зъбите и венците, пропускане на конеца за зъби вечер, както и време за почистване под 2 минути.
  • #3 Честият прием на подсладени и газирани напитки, които водят до ниско рН и кисела среда, която е много подходяща за деминерализация на емайла и последващо разграждане на зъбните структури.
  • #4 Сухота в устата, която се получава при липса на достатъчно слюноотделяне или дишане/спане с отворена уста.
  • #5 Пропуск на редовните профилактични прегледи при стоматолог, който може да диагностицира ранните форми на кариеса, както и причините довели до него.

Симптоми и диагностициране на кариес

Един от ранните признаци на кариес е повишената чувствителност към горещи, студени или сладки храни и напитки. 

А когато кариесът прогресира, пациентите започват да усещат постоянна болка и дискомфорт. Те може да са леки първоначално, но с течение на времето се засилват, особено при дъвчене или натиск върху засегнатия зъб.

В някои случаи дори може има видими с просто око дупки, ями или тъмни петна по повърхността на засегнатия зъб. Тези визуални знаци са показателни за ерозията на зъбния емайл и образуването на кариес.

Бактериите, които допринасят за развитието на кариес, произвеждат киселини, които могат да доведат и до лош дъх. 

Ако забележите някои от тези симптоми, задължително трябва да посетите лекуващия Ви стоматолог. 

Денталните лекари обикновено започват диагностичния процес с обстоен клиничен преглед за видими признаци като обезцветяване, вдлъбнатини или пукнатини. Те могат също така да използват инструменти, за да изследват зъбите за меки или лепкави участъци, което може да показва гниене.

Възможно е и да направят рентгенова снимка за откриване на кухини между зъбите и под повърхността на емайла и идентифициране на кариеси в ранните им стадии.

Ако не се диагностицира и не се предприеме лечение на кариеса навреме, може да се развие инфекциозен пулпит, който изисква незабавни мерки, тъй като може да доведе до абсцес, умъртвяване или дори загуба на зъба. Подобна поредица от инфекции може да се отрази на имунната система и общото здраве на целия организъм, затова лечението не трябва да се отлага. 

Лечение на кариес

Лечението на кариес се извършва чрез механично и химично отстраняване на разрушените тъкани като кариесът се премахва до здрава тъкан. След това се извършва директно или индиректно възстановяване т.е. поставяне на пломба или керамичен овърлей. 

Поставянето на пломба се извърша с местна упойка, което прави лечението безболезнено.

След механичното почистване на кариеса зъбът се изолира с кофердам, така че работното поле да бъде чисто и сухо, след което се извършва адхезивен протокол. След химичната подготовка зъбът се възстановява с висок клас фотополимерен композит, който максимално точно наподобява естествените зъбни тъкани по форма, големина и цвят.  Лечението приключва с финално полиране и нагласяне на височина.

Профилактика срещу кариеси

За да се избегне появата на кариес, трябва да се спазва най-вече орална хигиена и да се избягват сладките и преработени храни. Продуктите с естествен произход са за предпочитане –  те спомагат за самопочистването по време на дъвчене, регулират киселинния баланс и съдържат незаменими витамини. По-честият прием на вода също помага като отмива част от вредните съставки, захари и частици плака.

Цени 

Цената се определя от лекуващия специалист след провеждане на обстоен преглед и съставяне на план за лечение. Тя зависи от големината на кариеса и това колко повърхности обхваща и дали кариесът е на дете или възрастен. За превенция и предотвратяване на развитие на кариеси препоръчваме на нашите пациенти Пакет „Профилактика и превенция“, който осигурява сигурна грижа за оралното здраве. Той е индивидуален, заплаща се еднократно и включва два прегледа в годината, в които се прави професионално почистване на плака, оцветявания и зъбен камък, придружено с полиране на зъбите с цел превенция на кариеси и възпаление на меките тъкани. Така денталният специалист има възможност и да премахне ретенционните места, които предразполагат към задържане на хранителни частици и да обучи пациента как да почиства правилно и ефективно зъбите си.

Msmile - дентална клиника в София - лого
Контакти

   dentalclinic@msmile.bg
  02 442 0277
  0876170101
  бул Симеоновско шосе 62, София

Работно време

Запази час онлайн

Последвай ни в

Copyright © 2023, Дентална клиника Msmile