Клинична орална хигиена

Клинична орална хигиена

Професионаланата орална хигиена при децата е изключитено важна за ранна превенция от кариеси и възпаление на меките тъкани (гингивит). Чрез нея стоматологът има възможност да почисти детските зъби от плака и оцветявания, да ги полира, да премахне ретенционните места, които предразполагат към задържане на хранителни частици и натрупване на плака и да обучи пациента как да почиства правилно и ефективно зъбите си. С цел мотивация и визуализация, стоматологът оцветява зъбите и демонстрира на детето и родителите къде има наличие на плака и е необходимо да се обърне повече внимание при миенето на зъбите.

По зъбните повърхности на децата често се случва да се появят тъмнокафяви-черни натрупвания (петна), които трудно се отстраняват в домашни условия с четка и паста за зъби. Оцветяванията по зъбите на малките пациенти представляват плака, свързана с излишък на образуващите пигмент бактерии в устата. По-често се среща при деца, отколкото при възрастни.

Фактори за образуването могат да бъдат :

  • Генетичност – родител с подобен тип петна като дете
  • Лоша орална хигиена
  • Дисбактериоза и нарушения в храносмилателния тракт
  • Прием на медикаменти, съдържащи желязо, цинк, мед
  • Проблемна бременност

Препоръчително е този тип оцветявания да се отстранят при профилактично посещение при дентален лекар чрез провеждане на клинична орална хигиена, обучение за правилно почистване у дома, усвояване на техники за четкане на зъбите и корекция на хранителния режим, редовни профилактични прегледи на всеки 3/6 месеца. В противен случай, петната могат да преминат в кариеси и възпаление на меките тъкани.

Msmile - дентална клиника в София - лого
Контакти

   dentalclinic@msmile.bg
  02 442 0277
  0876170101
  бул Симеоновско шосе 62, София

Работно време

Запази час онлайн

Последвай ни в

Copyright © 2023, Дентална клиника Msmile