Лечение на пулпит

Основен повод за много хора да потърсят услугите на стоматолог е непоносимият зъбобол. Причина за този вид болка най-често е пулпит.

Лечение на пулпит

Какво е пулпит и какво го причинява

Болезненото зъбно състояние пулпит се дължи на възпалена пулпа на зъба. Тя е разположена в центъра му и съдържа мека тъкан с нерви и кръвоносни съдове. Ако твърдите тъкани на зъба се нарушат, в пулпата попадат бактерии, които предизвикват възпаление. То от своя страна води до подуване на пулпата и силна болка.

Пулпитът най-често се развива при нелекуван кариес, вследствие на който пулпата се дразни от бактериите. Възпалена пулпа може да се получи и при травма на зъб или нараняването му, напукан зъб, стискане на зъбите и инвазивни, повтарящи се дентални процедури.

Има два типа пулпит – обратим и необратим. Възпалението при обратимия е леко и пулпата може да бъде възстановена и запазена след премахване на кариеса и поставяне на пломба.

Необратимият пулпит е причината да се търси спешно лечение. Той се появява, когато пулпата е силно възпалена от разпространените бактерии. Болката е много силна и продължителна. При него може да се достигне до инфекция в края на зъба, нервът да е необратимо повреден и да се получи некроза на пулпата. Възможно е образуване на джоб с гной в края на зъбния корен и ако инфекцията остане нелекувана, да се разпространи и в други части на тялото.

Симптоми на пулпит

И двата вида пулпит са съпроводени с болка, като при обратимия тя обикновено е лека и се появява само при хранене, а при необратимия е спонтанна, силна и по всяко време на денонощието.

Към другите симптоми на двата типа пулпит се отнасят възпаление и чувствителност към горещо, студено или сладки храни.

Допълнителни симптоми на необратимия пулпит са повишаване на телесната температура, неприятен вкус в устата, подуване на бузата или лицето, лош дъх, подути лимфни възли.

Без значение от вида на болката, прегледът при зъболекар е задължителен, за да се извърши диагностика и да се предприеме адекватно лечение.

Лечение на пулпит

От навременното лечение на пулпит зависи дали той ще остане обратим, или ще прерасне в необратим.

Лечение на пулпит в ранен стадий

Когато се пристъпи към лечение на пулпит в ранния му стадий, това дава възможност така необходимата за изхранване на зъба пулпа да се запази. Прилагат се биологични методи като директно и индиректно покритие. Възрастта на пациента трябва да бъде до 30-35 г., защото тогава регенеративните способности на пулпата са запазени и зъбът няма да се умъртви сам.

При индиректното покритие се пристъпва към силно изтъняване на пулпата до степен да започне да прозира. Инфекциозната течност изтича на капки, след което възпалението се лекува със специални калциеви препарати.Прилагат се специални за тази цел медикаменти и състоянието на зъба се следи от стоматолог през следващата година.

При директното покритие нервът е открит и след като се прецени състоянието му, върху него директно се поставят медикаменти. След това зъбът се възстановява с пломба и пациентът се поставя под наблюдение. С помощта на рентгенови снимки се установява образува ли се защитен дентин.

Лечение на пулпит в напреднал стадий

Мерките за лечение на пулпит в напреднал стадий са по-драстични, като се извършват на няколко етапа в зависимост от това с колко канала е зъбът и колко е напреднало заболяването. Задължително се прилага ендодонтско лечение под упойка, което включва механична и химична обработка на кореновите канали, последващо от запълване на каналите и поставяне на пломба.

При липсваща голяма част от зъбната тъкан може да се наложи поставяне на щифт в канала на корена и последващо изработване на коронка.

Ако пулпитът се неглижира и не се лекува, може да настъпят усложнения и когато инфекцията достигне до околозъбните тъкани, да се получи периодонтит.

За да бъде избегнато инфектирането на пулпата и усложненията, помага най-вече добрата устна хигиена, която включва миенето на зъби два пъти дневно, използването на конци за зъби и вода за уста. Ограничаването или избягването на храните със захар също е важно.

Цени на процедурата по лечение на пулпит

Друг въпрос, който вълнува пациентите, е стойността на лечението. Колкото по-дълго се отлага посещението при зъболекар, толкова повече се компрометира състоянието на засегнатия участък, ако вече са налице оплаквания. Заплатената за лечение на пулпит цена зависи от сложността на терапията. След прегледа се съставя индивидуален лечебен план, затова предложените цени биват различни.

От друга страна, превантивната грижа, включваща ежегодни профилактични прегледи, отказване от вредни навици, поддържане на старателна орална хигиена с качествени средства ще ви спести сериозен дискомфорт и последващите разходи за сложно и продължително лечение. 

Msmile - дентална клиника в София - лого
Контакти

   dentalclinic@msmile.bg
  02 442 0277
  0876170101
  бул Симеоновско шосе 62, София

Работно време

Запази час онлайн

Последвай ни в

Copyright © 2023, Дентална клиника Msmile