Бондинг на зъби

Когато стане въпрос за процедурата бондинг, стоматолозите я определят като най-безболезненият подход за коригиране на усмивката. Но с бондинг може да се постигне както естетическа корекция, така и да се лекуват счупвания, поставени неправилно пломби и други отклонения.

Бондинг

Какво представлява процедурата бондинг на зъби?

При процедурата бондинг се осъществява механично и химическо свързване на композитни материали (фотополимери) със зъбната повърхност. Чрез киселина се обработва повърхността на зъба, което води до образуване на малки пори в неговата структура. Бондът – свързващото вещество, навлиза в тях и се втвърдява. Върху обработената по този начин повърхност се извършва моделиране на естетичното възстановяване.

Композитният материал, използван за залепване, може да бъде твърд или пластичен, но е винаги фотополимер. При процедурата се използва и кофердам, който поради изолиращата си функция позволява максимална прецизност.

Като най-подходяща опция за лечение бондингът се избира за възстановяване на по-малки отчупвания, за лека корекция при разстояние между зъбите, неправилна подредба, несполучливи пломби и т.н.

Видове бондинг

Денталният бондинг намира широко приложение, тъй като позволява умело и безболезнено коригиране на различни несъвършенства. Процедурата е подходяща за малки и средни „намествания“, които се правят след обстоен преглед и консултация.

Бондинг може да бъде използван, за да се подобрят различни аспекти на усмивката като:

Бондинг на предни зъби

Бондинг на фронтални зъби се налага от различни причини. Най-често се прави поради счупен зъб в резултат на травма или абразия (изтъркване).

Естетично възстановяване може да се приложи и при наличие на стари пломби, различаващи се по цвят от зъбите.

Не са редки случаите за бондинг с цел естетичен ефект, когато пациентът не харесва формата на зъбите, иска да промени цвета им, има завъртени или изкривени зъби, причиняващи сериозен дискомфорт и др.

Бондинг за затваряне на разстояние между зъбите

Използването на бондинг може да бъде и като алтернатива на ортодонтско лечение, което се прилага да се затворят разстояния между зъби с правилна позиция в зъбната редица. Обикновено се прави, без да се налага изпиляване и в рамките на едно посещение.

Разстоянието между зъбите много често е в комбинация с промяна и на формата им съобразно желанието на пациента.

Бондинг за естетично възстановяване

Честа практика е естетично възстановяване дори на задните зъби. В зависимост от изискванията на пациента фотополимерните възстановявания се изработват с обикновена или многослойна техника.

Бондинг за възстановяване на режещи ръбове

С напредването на възрастта е нормално режещите ръбове на зъбите да се изтрият и да настъпи скъсяване. Това понижава захапката и предизвиква функционални, а също и естетични нарушения. Режещите ръбове се възстановяват най-лесно с бондинг, в едно посещение и без да се налага изпиляване.

Бондинг за премахване оцветяване на зъби

След травма или кореново лечение някои зъби може да се оцветят, което е естетичен проблем особено при предните. Бондингът е лесен и бърз начин за корекция, като тук обикновено се налага зъбът да се изпили за осигуряване на достатъчен обем за фотополимера. Понякога се използва и непрозрачна фотополимерна маса за замаскиране на по-тъмния цвят.

Бондинг за цялостна промяна с композитни фасети

С фотополимерни фасети се постига естествена корекция едновременно на цвета, формата и като цяло да се уеднакви вида на всички видими зъби. Изработват се с или без изпиляване и в едно посещение.

За постигане на по-бял цвят от естествения зъбен нюанс може да се използват или порцеланови фасети, или такива с избелен цвят.

Предимства на бондинга на зъби

Процедурата бондинг е доста бърза, има продължителност не повече от час и обикновено изисква едно или две посещения. В същото време е безболезнена, а заплатените за бондинг на предни зъби цени или друг вид бондинг са чувствително по-ниски от цените за другите типове естетично възстановяване.

Към останалите предимства на бондинга се отнасят и такива като:

  • Не включва използването на материали от метал, което е важно за хората с алергии;
  • Прилага се към широк спектър от зъбни несъвършенства;
  • Предпазва зъбите от чувствителност при абразия;
  • Почти не включва изпиляване;
  • Дава възможност за корекции директно в устата;
  • Не изисква специфична поддръжка, но поради възможно оцветяване, добрата хигиена е важна. Това включва препоръка за редовни посещения за почистване на зъбен камък и плака.

Недостатъци на бондинга на зъби

Като един от малкото недостатъци на бондинга на зъби може да се отчете относителната краткотрайност на възстановяванията. Тя се дължи на липсата на достатъчно издръжливост на композитния материал, който променя качествата си след няколко години и изисква смяна. Тъй като е по-порьозен от зъбния емайл, той абсорбира оцветените храни по-лесно. Ако пиете редовно кафе и червено вино или консумирате плодове с наситен цвят, оцветяването ще бъде по-бързо.

Годността му зависи също и от поддръжката на устна хигиена и от наличието на вреден навик като тютюнопушенето. Именно затова грижите за хигиената на зъбите е важна и ако са правилни, той може да издържи и до 3-10 г.

Цени на процедурата по бондинг на зъби

Тъй като с термина бондинг се имат предвид различен вид композитни възстановявания, те имат и различна цена. В сравнение с други методи, целящи оптимална естетика, цените на бондинг възстановяванията са значително по-ниски. Причината е използването на по-евтини, но гарантиращи качество материали, както и на спестеното клинично време и няколко лабораторни етапа при възстановявания от този тип.

Msmile - дентална клиника в София - лого
Контакти

   dentalclinic@msmile.bg
  02 442 0277
  0876170101
  бул Симеоновско шосе 62, София

Работно време

Запази час онлайн

Последвай ни в

Copyright © 2023, Дентална клиника Msmile