Ортодонтско лечение

Ортодонтско лечение

Сферата на стоматологията е много обширна и включва различни дялове. Всички си приличат по това, че се грижат зъбите, венците и устната кухина да бъдат здрави, а усмивката – уверена и красива. Ортодонтията е един от тези дялове.

Какво е ортодонтско лечение?

Предмет на ортодонтията са корекциите на захапката и различните аномалии на растежа и развитието на зъбите. Те се извършват посредством изправяне и преместване за подобряването на външния вид на зъбите и тяхната функционалност.

С помощта на ортодонтско лечение се постига здраве на устната кухина в дългосрочен план, защото с него дъвкателното натоварване се разпределя равномерно върху всички зъби.

За да се коригира общата визия на съзъбието и дъвкателната функция, при специализираното лечение се използват различни ортодонтски апарати.

Какви проблеми решава?

Проблемите, решавани от съвременната ортодонтия, биват или вродени, или придобити вследствие на различни обстоятелства.

Криви зъби

В повечето случаи кривите зъби не оказват пряка вреда на здравето освен различен по степен дискомфорт, но могат значително да понижават самочувствието.

Един от факторите, обуславящ предпоставките за деформация, е малкият размер на челюстта. Ако зъбите са по-големи и не могат да се подредят равномерно, те ще се изкривят и дори може да се наблюдава застъпване.

Друга причина, основно при децата, може да бъде смученето на палец или биберон, скърцането със зъби или неправилното дъвчене.

Изправянето и изравняването на зъбите е важно не само заради естетиката. Кривите зъби затрудняват добрата хигиена, променят захапката и могат да предизвикат проблеми с венците поради затрудненото отстраняване на плаката.

Във всеки отделен случай се търси индивидуален подход за изправянето на един или повече криви зъби, а най-ефикасните и предпочитани варианти са брекети и алайнери.

Обратна захапка

Обратна захапка – това е състояние, при което долните зъби са пред горните. Обратна захапка може да се появи в предната или задната част на устата, но не е рядко срещано да бъде и в двете. Основни фактори за това са генетиката, недостатъчно развита челюст, зъбни аномалии или смучене на палец или биберон в детска възраст.

Наличието на обратна захапка е причина да се нарушат отхапването и сдъвкването на храната, възможно е да се развият гингивити и да се увреди пародонтът.

За коригирането ѝ се използват брекети и различни ортодонтски апарати. Ако случаят е по-сложен, може да се наложи хирургична операция.

Дълбока захапка

Дълбока захапка – това е състояние, при което долните зъби не се виждат при затворени челюсти. Когато долните зъби се показват само с няколко милиметра, захапката също се смята за дълбока.

Развитието на тази аномалия може да бъде в резултат на липсващи зъби, малка челюст, нараняване на челюстта, силна захапка поради стискане на челюстта, генетични фактори и други. При неглижиране и липса на лечение може да доведе до износване на зъби, рани по небцето, да затрудни дъвченето и говора и т.н.

Дълбоката захапка при деца и възрастни може да се коригира с помощта на снемаеми или фиксирани ортодонтски апарати. Лечението е по-ефективно, ако започне по време на подреждането на зъбите, при замяната на млечните зъби с постоянни или в периода на поява на вторите кътници.

Етапи на ортодонтско лечение

– Етап на активно лечение – фиксира се избраната активна система за лечение, а в края на етапа се изработват ретенционни апарати, за да не настъпи рецидив, т.е. да не се изгуби постигнатата корекция и зъбите да се върнат в изкривеното си състояние;

– Ретенционен етап – посредством снемаем или фиксиран апарат се стабилизират и се задържат получените резултати от лечението.

Ортодонтско лечение за възрастни

При възрастни към ортодонтско лечение може да се пристъпи най-често при момчетата след 17-годишна възраст, а при момичетата – след 15-годишна възраст.

Преди началото на ортодонтското лечение се изисква предварителна подготовка, при която се сменят пломби, лекуват се кариеси, осъществява се пародонтално лечение и др.

За възрастни се използват ортодонтски апарати като брекети или алайнери, а при по-сложни случаи се прилага и ортодонтска хирургия. В сравнение с децата, лечението е по-продължително, защото зъбите се придвижват по-бавно и е завършен растежът на челюстите.

Ортодонтско лечение при деца

Най-подходящият момент за ортодонтско лечение при деца е във фазата на активен растеж, докато те сменят временните с постоянни зъби. Това е периодът от 7 до 11-годишна възраст. Тогава има възможност да се направлява подреждането на зъбите и растежа на челюстите посредством снемаеми или фиксирани апарати.

Ранното ортодонтско лечение помага за правилния пробив на детските зъби и дори стимулира растежа на челюстите, ако те са твърде малки. Желаното коригиране може да се постигне за минимален срок с навременната ортодонтска намеса, но понякога случаят налага лечението да продължи до по-късен етап.

Апарати за ортодонтско лечение

За постигане на правилно подреждане на зъбите днес съществуват подвижни и фиксирани ортодонтски апарати. Те работят, оказвайки лек натиск върху зъбите и челюстите за необходимия период от време.

Алайнери

Те представляват прозрачни снемаеми шини, изработени от здрав и еластичен материал. Използват се с цел изправяне на зъби, като покриват изцяло зъбната дъга, оказвайки механичен натиск. Преди хранене и за почистване на зъбите се свалят. Те са почти невидими, не нараняват венците и зъбния емайл, комфортни са за носене и се поддържат много лесно.

Брекети

Изработени обикновено от метал или керамика, брекетите са несменяеми и са видими. Съставени са от пластини и дъга. Пластините се поставят в предната част на зъбите и върху тях се оказва натиск чрез затягане на дъгата. Когато действието на дъгата се изчерпи, се заменя с нова, което се случва обикновено веднъж в месеца.

Ортодонтски апарати

В редица случаи на неправилно подредени зъби, нарушения в движението на челюстната става или натиск на устната мускулатура се използват функционални ортодонтски апарати. 

С тях може да се коригира дълбока или обратна захапка, големи разстояния между зъбите, да се постигне по-бързо разширяване на горната челюст, да се запази място на бавно растящ зъб и прочее. 

Ортодонтско лечение – цени на процедурите

При определяне на стойността на ортодонтското лечение се вземат предвид спецификата на конкретния случай и отделните компоненти. Окончателната цена се формира след диагностициране, определяне на степента на сложност и сроковете на лечение. Цените на ортодонтските услуги са различни и в зависимост от избора на апарати за лечението, които могат да бъдат съобразени и с предпочитанията на пациента.

Msmile - дентална клиника в София - лого
Контакти

   dentalclinic@msmile.bg
  02 442 0277
  0876170101
  бул Симеоновско шосе 62, София

Работно време

Запази час онлайн

Последвай ни в

Copyright © 2023, Дентална клиника Msmile