Лечение с ортодонски апарати

Лечение с ортодонски апарати

predi sled 5

Силиконов Апарат – миофункционален апарат

Представляват функционални ортодонтски апарати. Интегрираната система от ортодонтски апарати позволява на ортодонта да избере идеалния апарат в зависимост от възрастта и малоклузията на пациента. Апаратите са проектирани така, че не само да подредят зъбите, но и да отстранят причините за неправилното подреждане на зъбите. Плюсът при лечението с тези апарати е, че не се местят просто зъби, а се влияе на  мускулите и ставите и се направлява растежа на челюстите. Затова тези апарати се наричат още тренери.

Как работят?

  • Приучават езика да заеме правилна позиция в горната челюст.
  • Съдействат при коригирането механизма на преглъщане, тъй като е от значение за струпването на зъбите.
  • Карат пациента да диша през носа – механизъм от съществено значение за развитието на лицевия профил и общото здравословно състояние.

Апаратите на тази система са моделирани също така и да оказват леки сили върху струпаните зъби – ежедневната им употреба води до правилно подреждане на предните зъби, моделиране на зъбната дъга и подобряване на лицевата симетрия. Чрез премахване на лошите навици се дава възможност да се разгърне целия растежен потенциал на детето.

Тези апарати са проектирани така, че не само да подредят зъбите, но също така да отстранят причините, водещи до неправилното подреждане на зъбите, каквито са лошите орални навици – устното дишане, неправилното преглъщане и смучането на пръст. Акцентирайки върху причините за струпвания на зъбите, се подобрява и общото здраве на пациента и се дава възможност на детския организъм да разгърне целия си генетичен потенциал.

RPE – Апарат за бързо палатинално разширение – фиксиран апарат за горна челюст. Експандерът представлява винт, който се поставя на небцето и се задържа чрез пръстени, циментирани на шестите зъби. Задържането може да стане и с четири пръстена (два допълнителни пръстена, които се циментират на първите премолари) или с пластмасови капи, които обхващат страничните зъби. Тясната горна челюст често води до неправилни зъбни контакти и/или изместване на долна челюст встрани. Апаратът за бърза експанзия се поставя на пациенти с тясна горна челюст, за да се разшири челюстта и да се преустанови баланса между двете челюсти. Разширението се постига, чрез активиране на винта. Това се прави веднъж на ден за около месец или до постигане на желания резултат. През този период се правят контролни прегледи всяка седмица. Когато се постигне желаният резултат, се спира активирането и апарата се оставя в устата за около 6 месеца за ретенция. Пациенти с тясна горна челюст често имат проблеми с дишането през носа. Разширението може да улесни преминаването на въздушната струя през носа и да подобри носното дишане. Използването на RPE апарат за бързо палатинално разширение осигурява повече място в зъбната дъга за подредбата на кривите зъби, но апаратът не цели това. За подредбата на зъбите е нужно поставяне на брекети.

rpe1
rpe3
Msmile - дентална клиника в София - лого
Контакти

   dentalclinic@msmile.bg
  02 442 0277
  0876170101
  бул Симеоновско шосе 62, София

Работно време

Запази час онлайн

Последвай ни в

Copyright © 2023, Дентална клиника Msmile