Зъбни импланти

За възстановяване на липсващи зъби вече от няколко десетилетия за най-надеждни се считат революционните зъбни импланти. Всеки, който търси блестяща усмивка, има ниско самочувствие поради липсващи зъби и търси начин отново да се храни спокойно, може да го направи със зъбни импланти.

Дентални импланти

Зъбни импланти – какво представляват

Зъбният имплант всъщност е изкуствен зъб, поставен на челюстта и създаващ стабилна основа за коронки, мостови конструкции и протези.

Имплантът замества зъбния корен и се изработва от висококачествен метал. Като структура той се приспособява лесно в устната кухина и включва винт, имплантиран в костта. Обикновено е изработен от титаний, който е издръжлив и ниско алергенен, но може да има също цинкови и керамични.

Поставянето на зъбен имплант изисква малка операция, след което се прикрепва коронка, за да се получи зъб, реалистичен и функционален по вид.

Видове зъбни импланти

Денталните импланти са иновативно и ефективно решение за ограничаване загубата на кост след липсата на зъб. В имплантологията обикновено се работи със следните видове зъбни импланти:

All-on-4 зъбни импланти

Методът All-on-4 представлява лечение на цяла челюст. При него се поставят 4 импланта в горната челюст и 4 в долната, което възстановява напълно усмивката.

Това лечение най-често се препоръчва при обеззъбени пациенти и такива, които вече имат плакови протези, а също и при тези, на които предстои поставянето на подвижни протези или са с противопоказания за добавяне на кост.

Фиксираната конструкция върху четирите импланта тип All-on-4 позволява закрепването на неподвижен мост в челюстта, без да се налагат допълнителни процедури за костно заместване.

Лечението с All-on-4 зъбни импланти осигурява солидна връзка със заместващите зъби и дългосрочна полза.

 

Класически зъбни импланти

Класическите импланти са двучастови. Те се фиксират в костта. Интеграцията им отнема обикновено от 3 до 6 месеца преди поставянето върху тях на коронки и мостове.

С класически импланти могат да бъдат замествани единични зъби или група липсващи зъби при наличие на достатъчно обем кост.

Ако при пациента има резорбция на костта, се налага добавяне на кост, изкуствена или естествена. Целта е да се увеличи обема на костта, за да бъде поставен двучастов имплант.

Докато трае процесът по остеоинтеграция, на пациента се поставя временна конструкция, която обикновено е пластмасова.

Поставяне на зъбни импланти

Етапите на лечението на зъбни импланти са няколко, като всеки има свои характеристики, последователност от действия и съответни срокове.

Диагностика

Преди денталната имплантация се прави точно и прецизно планиране на схемата за поставянето на импланта. Най-често се използва 3D скенер, с помощта на който се оценява състоянието на костта, свързаните зъбни структури, местоположението на импланта в челюстта и подходящия му размер. Прави се оценка също и на общото здраве на пациента и здравето на зъбите му.

Поставяне на имплант

Това е първият хирургичен етап и се извършва при стерилни условия в операционната зала, като упойката на пациента може да бъде пълна или частична.

Освен поставянето на импланти по време на манипулацията се изпълняват и други хирургични намеси като екстракции на зъби, костна аугментация и др. Високата имплантологична квалификация на зъболекаря е много важна за елиминиране на риска от възникването на усложнения. Създават се и подходящи условия за срастване на импланта с костта.

Разкриване на имплант

Оперативната манипулация при този втори хирургичен етап е по-малка. При нея се поставя абатмънт – надстройка, която се използва за създаване на основа на коронката и условия венецът да се изгради около нея. Упойката е местна, а не пълна.

Към протетичния етап и протезиране върху импланта се преминава след 2-3 седмици.

Протезиране върху импланта

При протетичния етап след взет отпечатък от съзъбието се изготвят протетични конструкции като зъбни коронки или мостови конструкции. Те се изработват от цирконий. Когато конструкцията е готова, се прикрепва към импланта.

След края на лечението се гарантира успеваемост от 100%, като в същото време не трябва да се забравя, че всеки организъм реагира различно при хирургично-протетични манипулации.

Възстановяване след поставянето на зъбни импланти

След извършване на процедурата по имплантирането е важно да бъдат следвани няколко правила, благодарение на които венецът ще зарасне по-бързо.

Основното е да не се натоварва зоната с имплантите. Редовната хигиена на устата е важна, но четкането трябва да се ограничи до останалите зъби. Рутинното почистване не бива да започва по-рано от 24 часа след имплантирането.

За справяне с болката непосредствено след операцията помагат обезболяващи медикаменти, предписани от зъболекаря. Дискомфортът намалява с времето, а полученото леко подуване отшумява след 24 часа.

Начинът на хранене в дните след поставянето на имплантите трябва да бъде с меки храни и течности, а след 1-2 седмици може да се разнообрази.

Това е и периодът, когато е задължително да се посети лекуващия стоматолог, който ще установи как протича процесът на лечение.   

Как да поддържаме поставените зъбни импланти

Имплантите изискват проследяване и поддръжка не само в периода на срастването им с костта, но и след протезирането. Препоръчва се посещение при имплантолога за профилактичен преглед най-малко 2 пъти годишно. Той ще установи състоянието на имплантите, венеца и околните зъби. При разклащане на имплант, който не е сраснал, той се отстранява лесно и безболезнено и се обсъжда вариант за ново имплантиране или протезиране.

За да бъде дълготраен успехът на имплантното лечение, се изисква най-вече добра орална хигиена, включваща ежедневно почистване с четка и паста за зъби, конец или зъбен душ, вода за уста.

Рискове и възможни усложнения при поставяне на зъбен имплант

Въпреки че операцията по имплантирането не е сложна сама по себе си, тя може да се придружи от усложнения, за които лекуващият стоматолог предупреждава пациентите. Рискът за някои от тях възниква около месец след операцията, а други – по-късно.

Към ранните усложнения се отнася появата на болка, оток, слабо кървене, повишена телесна температура, отпускане на шевовете и др., за които трябва да се потърси помощ от стоматолога.

В периода на регенерацията на костта около поставения имплант е възможно възпаление и евентуалното му отхвърляне. Повторно имплантиране може да се направи след 1-2 месеца.

Ако подходът е професионален, хирургичният протокол е стриктно спазен и пациентът изпълнява всички предписания, вероятността за отхвърляне е под 1%.

Противопоказания за поставяне на зъбни импланти

За поставянето на зъбни импланти съществуват редица противопоказания, които са делят на абсолютни и относителни.

Категорично непозволяващи имплантиране са например трайно високите нива на кръвната захар, заболявания като вирусен хепатит, туберкулоза, СПИН, заболявания на сърдечносъдовата и кръвоносната система, злокачествени заболявания, придружени с химиотерапия и др.

Има и относителни противопоказания, чийто временен характер позволява провеждането на имплантологично лечение след преодоляването им. Сред тях са компенсиран захарен диабет, слаб имунитет, наличие на кисти и зъбни корени, проблеми в устната кухина, бременност, вредни навици като употреба на алкохол и др.

Опитният зъболекар може лесно да определи какви са противопоказанията за зъбна имплантация и консултацията с него ще помогне да се намери най-правилното решение.

Цени на процедурите по поставяне на зъбни импланти

Цените на зъбните импланти варират в зависимост от избрания план на лечение. Поради това изборът на компетентен специалист, който ще ви подготви индивидуален ценови пакет, е от изключително значение. 

Msmile - дентална клиника в София - лого
Контакти

   dentalclinic@msmile.bg
  02 442 0277
  0876170101
  бул Симеоновско шосе 62, София

Работно време

Запази час онлайн

Последвай ни в

Copyright © 2023, Дентална клиника Msmile