Изправяне на зъби с алайнери

За успешно справяне с аномалиите на зъбите и челюстите най-доброто решение е ранната диагностика. В детската възраст с помощта на снемаеми апарати несъответствията се възстановяват по-лесно и за по-кратко време, защото растежът на челюстите не е завършен.

Алайнери

Промените след 18-годишна възраст са по-бавни, но с ортодонтско лечение със снемаеми алайнери или неснемаеми брекети „кривите” зъби могат да се подредят правилно.

Какво представляват алайнерите?

Зъбните алайнери, или т.нар. изравнители, представляват шини, които са прозрачни и снемаеми, пластично-еластични и се поставят директно върху зъбната редица.

На външен вид алайнерите приличат на използваните за домашно избелване шини. Не е необходимо носенето им да е непрекъснато, за разлика от брекетите. Възможно е да се свалят при нужда и след това отново да се поставят. Свалят се обикновено преди хранене и чистене на зъбите, като това става лесно, бързо и безболезнено.

Специалният материал на изработка на алайнерите ги прави да изглеждат напълно прозрачни и при носене да са невидими. За производството им се използва биосиликон или биопластика. Това са високотехнологични материали, които са хипоалергенни, нетоксични са и не предизвикват възпалителни реакции.

Достатъчната мекота на алайнерите ги прави атравматични за зъбите и за венеца, а в същото време и достатъчно здрави, за да могат чрез упражнения натиск върху зъбите да ги придвижат в желаната посока и наклон.

Какво може да се лекува с алайнери?

Изправяне на зъби с алайнери е възможно след преглед при дентален специалист и диагностика на съзъбието. Изработката им трябва да бъде изключително точна и прецизна, поради това се използват компютърно моделиране, дигитална симулация и последно поколение 3D принтери.

Корекция с алайнери се прави при скупчване на зъби, неравномерни междузъбни пространства, неправилна позиция на постоянни или млечни зъби, завъртяни в неправилна посока зъби, изпъкнала челюст. Може да се използват и след лечение с брекети за профилактика или като тяхна алтернатива в случай на алергия към метали.

С алайнери успешно се коригират малки дефекти на отделни зъби или сериозни проблеми на съзъбието като цяло.

Как алайнерите изправят зъби?

Принципът на действие на алайнерите е в това, че докато се носят, оказват натиск върху зъбите, който е неусетен и безболезнен за пациентите. Зъбите постепенно се насочват в желаната правилна посока.

Цялата система за лечение представлява комплект от няколко алайнера. Точният брой на шините и моментът на замяната на една с друга е по преценка на лекуващия лекар.

Благодарение на лечението се постига по-бърз ефект, особено ако свалянето на алайнерите е единствено по време на хранене и ежедневната устна хигиена.

Предимства на алайнерите спрямо брекетите

За по-голяма част от хората е важен естетическият ефект на алайнерите – едно голямо предимство пред брекетите. Но корекцията на захапката с помощта на алайнери представлява по-иновативна техника и с преимущества пред брекетите като:

  • Лекота и прозрачност, създаващи комфорт и естетика по време на ортодонтското лечение;
  • Възможност за употреба от хора на различна възраст, което означава корекция и на постоянни, и на млечни зъби;
  • По-кратък срок за корекция поради принципа на действие, позволяващ бързо постигане на желания резултат, когато въздействието е върху целия зъбен ред;
  • Ефектът е предвидим, защото благодарение на компютърното моделиране може да бъде видян крайния резултат още преди започване на лечението;
  • Лесна поддръжка, изискваща изплакване с хладка вода;
  • Лесна устна хигиена, извършвана по обичайния начин след сваляне на алайнерите;
  • Хипоалергенни материали на изработка без риск от алергични реакции, за разлика от металните части на брекетите;
  • Липса на развитие на кариес и увреждане на венеца по време на лечението;
  • Комфортно носене и ползване поради лесното сваляне и поставяне и липсата на остри ръбове.

Достъпната за алайнери цена също е предимство, тъй като лечението с алайнери е по-икономично в сравнение с други методи, а е също толкова ефективно.

Недостатъци на алайнерите спрямо брекетите

Макар че алайнерите са удобни, практични и с много предимства, имат и няколко недостатъка.

Единият е, че при децата лечението с тях е трудно контролируемо, тъй като те често свалят незабелязано алайнерите например в училище и това увеличава продължителността на лечението.

Като недостатък може да се отчете също и това, че ако зъбно-челюстните деформации са тежки, алайнерите се използват заедно с брекети.

Цена на изправянето на зъби с алайнери

За лечение с алайнери за изправяне на зъби, цена може да бъде определена в широки граници в зависимост доколко сложен е случаят, с каква тежест е зъбната деформация и какво време е необходимо за лечението. От продължителността на лечението зависи и броят на алайнерите в индивидуалния комплект. Точните цени могат да се определят след прегледа и диагностиката на съзъбието от денталния специалист.

Често задавани въпроси:

1.   Поставят ли се алайнери само на горния или долния ред зъби?

Като се отчете индивидуалния медицински случай, това е напълно възможно, тъй като структурата и подредбата на зъбите в челюстта е индивидуална при всеки. Вариантите ще ви бъдат внимателно обяснени от специалиста, за да прецените кой е най-удачният. 

2.   Какво не трябва да се прави при носене на алайнери?

Докато сте с алайнери, не трябва да се храните, да пиете горещи напитки, препоръчително е и да не пушите. В процеса на прегледа ще ви бъдат дадени конкретни насоки, ще бъдете уведомени за противопоказанията и последиците от тях.

3.   Може ли да се носят алайнери само нощем?

За да бъде лечението ефективно, носенето на алайнери трябва да бъде поне 21 часа от денонощието. Това по никакъв начин няма да пречи или да се отрази на ежедневните ви дейности. А незабележимият външен вид на алайнерите допълва списъка им предимства.

Msmile - дентална клиника в София - лого
Контакти

   dentalclinic@msmile.bg
  02 442 0277
  0876170101
  бул Симеоновско шосе 62, София

Работно време

Запази час онлайн

Последвай ни в

Copyright © 2023, Дентална клиника Msmile