Професионално домашно избелване на зъби

Всеки, който желае привлекателна и блестяща усмивка, може да я постигне с естетичната процедура избелване на зъби. Професионалното избелване може да бъде клинично и домашно, като и двата вида изискват посещение на зъболекарски кабинет.

Домашно избелване

Какво представлява процедурата по професионално домашно избелване на зъби?

У дома избелването се осъществява със специални продукти – избелващи вещества и приспособления. То се назначава от денталния лекар и протича под негов контрол, но пациентът го извършва в комфорта на собствения си дом в удобно за него време.

Преди избелващата процедура се препоръчва измиване на зъбите, както и почистване на междузъбните пространства. За да бъде улеснено действието на избелващото вещество, домашното избелване се предшества от почистване на зъбите от лекаря за отстраняване на повърхностния слой плака.

Следващият етап от процедурата е сканирането на зъбите. По дигиталния отпечатък след това се изработват индивидуални шини за избелване. Избелващият гел се поставя в тях, като в зависимост от избраната терапия може да бъде дневен или нощен.

По време на посещението при денталния специалист той предоставя освен шините, и необходимия комплект от продукти за домашно избелване на зъби. Всеки пациент получава подробни инструкции как да използва най-правилно комплекта, да поддържа и засилва във времето избелващия ефект.

Индивидуалните силиконови шини се носят обикновено 10-12 нощи, като времетраенето зависи от желаните резултати. По време на избелването се избягват цветните храни и напитки, намалява се или се спира тютюнопушенето.

Предимства на домашното избелване

Избелването в домашни условия е безболезнено, безвредно и има няколко предимства.

Преди всичко цената е по-ниска от тази за клинично избелванеОсвен това процедурата е по-щадяща поради по-ниската концентрация на избелващите агенти, което води и до минимална чувствителност.

Като предимства могат да се посочат също и възможността за контрол от страна на пациента и че е възможно повторното използване на шините.

Недостатъци на домашното избелване

Домашното избелване на зъби може да ги направи по-бели до няколко нюанса, но времето за постигане на положителен резултат е по-дълго от професионалното избелване. Понякога може да бъде с продължителност 2-3 седмици.

Въпреки че се среща рядко, съществува риск при недобре изработена шина или поставен гел в прекомерно количество да се получи изгаряне на венеца.

Други методи за домашно избелване на зъби

С надеждата да подобрят цвета на усмивката си много хора прибягват до различни домашни методи, с които да избелят зъбите си.

Най-често се разчита на содата за хляб, която се смесва с водороден пероксид или с лимонов сок и с получената смес се четкат зъбите. Използва се също активен въглен или олио за гаргара, закупуват се и избелващи ленти, пасти за зъби и др.

Не бива да се забравя, че част от тези методи са абразивни и при прекомерна употреба могат да увредят зъбния емайл. Към използването им трябва да се подходи с внимание и след консултация със зъболекар. От него може да получите професионален съвет с какви безопасни методи да подобрите цвета на зъбите си.

Колко време трае ефектът от домашното избелване на зъби?

В повечето случаи при професионалното избелване на зъби в домашни условия резултатът трае около 1,5-2 г. Не може да се определи точното време за запазване на ефекта, защото той зависи от хранителните навици на пациента, положените от него усилия и последващи грижи.

Избелването трябва да бъде повтаряно на 2-3 г. или по-малко, като най-краткият интервал е 6 месеца.

Как да поддържаме зъбите си бели след процедурата?

За да може ефектът от избелването да бъде по-дълготраен, нужно е да се спазват няколко лесни правила.

Препоръчва се почистването на зъбите с конец вечер и миенето им два пъти дневно с избелваща паста за зъби. Денталният лекар ще предпише и използване на подходящи избелващи гелове, които да нанасяте 1-2 дни седмично през няколко седмици.

Цена на професионалното домашно избелване на зъби

Решението да се предприеме домашно избелване на зъби, поражда много въпроси. Затова професионалното домашно избелване под контрола на дентален специалист е за предпочитане. 

Избелването при домашни условия е на по-ниска цена от клиничното, особено когато се включи в пакет с други процедури, индивидуално разработен за всеки пациент.

Често задавани въпроси:

1.   Вредно ли е професионалното домашно избелване на зъби?

Този метод е широко използван, изпитан е многократно и е максимално безвреден. Важно е избелващите гелове да са определени от лекар съобразно структурата на вашите зъби.

2.   Короните избелват ли се?

Корони, мостови конструкции, фасети и други естетични възстановявания и надграждания не се повлияват при избелване, затова при консултацията ще бъдете насочени към най-правилния вариант и интензивност за избелване, гарантиращи най-добрия външен вид на усмивката ви.

3.   Какво представлява гелът за избелване?

Геловете най-често съдържат водороден или карбамиден пероксид като избелващ агент. Имат различна концентрация, определяща колко време съответният гел ще бъде в контакт със зъбите. Нощният гел е с по-ниска концентрация и затова обикновено курсът на процедурите с него са по-дълги.

Msmile - дентална клиника в София - лого
Контакти

   dentalclinic@msmile.bg
  02 442 0277
  0876170101
  бул Симеоновско шосе 62, София

Работно време

Запази час онлайн

Последвай ни в

Copyright © 2023, Дентална клиника Msmile