Избелване на зъби

С времето зъбите може да променят цвета си поради различни причини. Въпреки положените усилия за поддръжка на хигиената в устната кухина, редовната консумация на вино, кафе, безалкохолни напитки, храни с ярки пигменти, а също и поради тютюнопушене, оцветяващите агенти могат да проникнат в най-горния слой на зъба и да се образуват петна и плака. 

izbelvane na zabi

Има много начини, за да се постигне блестяща усмивка, а избелването на зъби е сред най-популярните професионални услуги, които предлага естетичната стоматология.

Какво представлява процедурата по избелване на зъби?

Целта на козметичната процедура за избелване на зъби е те да възвърнат първоначалния си бял нюанс чрез въздействие върху отлагания. 

Промяната на цвета на зъбите при избелването може да е външна, като се премахнат повърхностните петна, или вътрешна с използване на гел. При втория метод свободните радикали на кислорода от използваните избелващи препарати осъществяват окисляване, в резултат на което се получава и обезцветяване на различните слоеве по емайла на зъбите.

Преди да се пристъпи към процедурата, е много важно да се прецени състоянието на зъбите. Ако останат оголени корени, нелекуван пулпит, кариеси и венечни рецесии, избелването може да задълбочи проблема, да предизвика дискомфорт и дори болка. Резултатът от изсветляването също няма да бъде задоволителен. Най-лесно се избелват жълтеникаво оцветените зъби, а по-трудно – сивкаво оцветените.

Защо е добре да бъде правено избелване на зъбите?

Причините, поради които избелването на зъби е търсена процедура, са няколко.

На първо място, силна е ролята на психологическия фактор. Много хора имат занижено самочувствие поради състоянието на зъбите си, срамуват се от тях и дори избягват да се усмихват, за да ги скрият. Ако зъбите им са бели, се чувстват по-добре.

От не по-малко значение е и социалният фактор. Белотата се свързва с чистота и пожълтелите зъби могат да повлияят на доброто впечатление, да бъдат пречка и в професионалния живот. Белите зъби създават впечатление за добра хигиена, привлекателност и надеждност.

Като цяло, притежаването на чиста, сияйна усмивка прави хората по-уверени и подобрява техните социални и кариерни възможности.

Видове професионално избелване на зъби

Зъбите могат да се изсветлят по два основни начина според това дали процедурата ще се извърши в кабинета, или в домашни условия. Основната разлика между тях е в концентрацията на използвания избелващ агент, която определя и различното времетраене на процедурата.

Кабинетно избелване на зъби

Предимството на кабинетното избелване е, че се използват гелове с висока концентрация под контрола на дентален специалист и ефектът е бърз.

Преди избелването се извършва прецизен преглед на зъбите за установяване на фрактури на емайла, зъбен кариес и други проблеми. След почистване на зъбите от зъбния камък и плака се определя цветът им, като се регистрира със снимка за оценка на избелващия ефект впоследствие. Със специални приспособления се защитават венците, бузите и устните на пациента, след което зъбите се покриват с пероксиден гел. Той се активира с лампа, с лазерен лъч или с химически методи. След 15-20 мин. се отстранява и след изплакване на устата отново се прави контрол на цвета. 

Ако е необходимо, процедурата се повтаря 1-2 пъти. Може да бъде постигнато изсветляване до няколко нюанса. В следващите дни цветът на зъбите се променя и стабилизирането му е след втората седмица.

Домашно професионално избелване на зъби

Избелването с гел и използване на силиконови шини е с максимален ефект, сравнено с всичко друго, което може да се приложи вкъщи. Предназначението на шините е задържането на избелващото вещество на повърхността на емайла. Те са прозрачни, което ги прави незабележими при носене.

Шините са индивидуални и се изработват в зъботехническа лаборатория след снемане на отпечатък от съзъбието. Той се взема от горната и долната челюст и може да бъде дигитален, направен след сканиране на зъбите, или обикновен, изработен от специален силиконов гел. Комплектът за избелване включва шините и гел, предава се на пациента и се дават указания за използването му. 

Избелващият гел е с по-ниска концентрация и в зависимост от нея трябва да се нанася за около 1 час или повече всеки ден. Колкото по-ниска е концентрацията, толкова по-продължително време гелът остава върху зъбите. То се определя от стоматолога и може да бъде от 30 мин. до 8 часа.

По-ниско концентрираният избелващ агент изисква употребата да бъде по-продължителна – обикновено от 2 седмици до 2 месеца.

Избелването на зъбите е с дълготраен ефект, но колкото повече подлагате зъбите си на оцветяващи фактори като кафе, цигари, червено вино и т.н. или оралната хигиена е по-ниска, толкова по-бързо зъбите отново ще потъмнеят. Желателно е на всеки 3 до 5 месеца да се прави процедура за освежаване, за да може да се поддържа цветът.

Цени на процедурите по избелване на зъбите

Начинът, който ще изберете за избелване на зъбите си, зависи от предпочитанията и целите ви. Разликата в цените за клинично и домашно професионално избелване е свързана и с разликата в качеството. Заплатената за домашно избелване на зъби цена вероятно ще ви се стори по-ниска, но в случай че държите на комфорта, сигурността и най-вече на бързия и ефективен резултат, кабинетно избелване безспорно е по-доброто решение.

Често задавани въпроси:

1.    Получава ли се чувствителност на зъбите след избелването?

Възможно е чувствителността на зъбите към топло или студено, докосване и натиск временно да се увеличи, но дискомфортът отшумява след 1-2 дни.

2.    Избелването на зъби крие ли опасности?

Процедурата по избелване на зъби е изцяло безопасна, щом са изпълнени всички стъпки, извършен е внимателен преглед от специалист и стриктно се спазват неговите указания. Противопоказанията са единствено за лица под 16 г. и за бременни и кърмещи жени.

3.    Пломбите и коронките изсветляват ли след избелването?

При избелването на зъбите не се променя цветът на пломби, коронки и фасети. Затова, ако са във видимата област, те трябва да се сменят за уеднаквяване на нюанса.

Msmile - дентална клиника в София - лого
Контакти

   dentalclinic@msmile.bg
  02 442 0277
  0876170101
  бул Симеоновско шосе 62, София

Работно време

Запази час онлайн

Последвай ни в

Copyright © 2023, Дентална клиника Msmile