ЕНДОДОНТИЯ. КОРЕНОВО ЛЕЧЕНИЕ НА ЗЪБ.

Ендодонтия

Докато в миналото болните или наранени зъби най-често са били отстранявани, днес по-голямата част от тези „неспасяеми” преди зъби могат да се запазят чрез кореново лечение, т.нар. ендодонтия. Ако зъбната пулпа е възпалена необратимо или в случаи на некроза, единственото решение зъбът да бъде спасен, е чрез ендодонтия.

Ендодонтия – какво представлява

За да добием представа какво по-точно е ендодонтията, трябва да познаваме анатомията на зъба.

Във вътрешността на зъбите, под белия емайл и мекия слой – дентин, се намира пулпата. Това е мека тъкан, съдържаща съединителна тъкан, нерви и кръвоносни съдове. Тя е разположена в централния канал и чрез кореновите канали достига до върховете на зъбните канали и челюстта.

Като специалност в денталната медицина ендодонтията се занимава с лечение на инфектирана или възпалена пулпа, а съвременните методи позволяват протичане на процедурата при максимален комфорт на пациента.

Кога се налага кореново лечение на зъб? 

Пулпата може да се възпали или инфектира поради различни причини, които предизвикват дискомфорт при докосване на съответния зъб, остра болка, чувствителност към студено и топло и други неприятни симптоми.

Основните причини, които налагат кореново лечение на зъб, са няколко:

Кореново лечение на зъб при пулпит

Пулпитът е възпаление на зъбната пулпа и е резултат от усложнения на кариеса. Лекува се, като се прилага механична и химична обработка на каналите на корени и запълването им, а за прецизност на манипулациите се използва дентален микроскоп.

Кореново лечение на зъб при периодонтит

Ако инфекцията на пулпата премине от кореновия канал в костта, се получава периодонтит. За лечението се борави със специални канални инструменти за внимателно премахване на инфектираната тъкан, а чрез химична обработка след това каналът се дезинфекцира.

Отстраняване на счупен инструмент

Винаги съществува риск от счупване на инструмент, докато се извършва кореново лечение. Той обаче може да се минимизира чрез прилагане на съвременни подходи и материали с високо качество. С помощта на силен микроскоп инструментът може да бъде видян и изваден, а в някои случаи – да бъде байпасиран.

Кореново лечение на зъб при перфорация

При първичното кореново лечение е възможно настъпването на усложнения като перфорация. Тя означава пробит канал по неговата дължина, създаващ изкуствен отвор по външната повърхност на корена. Отстраняването на перфорацията чрез запечатването ѝ може да се извърши само под микроскоп.

Как протича кореновото лечение на зъб

Лечението на кореновите канали задължително се извършва под микроскоп, а с използването на кофердам зъбите се изолират от слюнката, устната кухина се предпазва от попадане в нея на дезинфекционни разтвори и се осигурява комфорт на пациента.

Самото лечение започва с механична обработка със специални канални инструменти и ендодонтски мотор. Успеваемостта от лечението ще бъде висока, ако каналът е почистен добре, затова дължината му се установява с апекс локатор.

След прецизната обработка следва запълване и запечатване на пространството. С помощта на рентгенова снимка се оценява качеството на каналния пълнеж.

Какво да очакваме след проведено кореново лечение на зъб

Лечебният план при кореновото лечение е различен и зависи от клиничната даденост, от диагнозата, общото здравословно състояние и т.н. Тенденцията в съвременното кореново лечение е то да се провежда с един сеанс, въпреки че може да се наложат и няколко процедури.

След проведеното лечение е възможно да се изпита за кратко известен дискомфорт. Понякога е възможна слаба болка за не повече от 48 часа, предизвикана от каналопълнежното средство, която се преодолява с назначени аналгетици.

Щом кореновото лечение е успешно и зъбът е асимптомен, е необходимо да се направи коронарно възстановяване чрез поставяне на пломба или корона. Така ендодонтът ще бъде трайно изолиран от оралната среда и ще се възстановят функцията, естетиката и конфигурацията на зъба.

Кога се налага повторно кореново лечение на зъб

Релечение на кореновите канали може да се наложи по различни причини. Ако при предходното лечение е останал нелекуван коренов канал, той може да предизвика повторна инфекция и се налага повторно лекуване.

При незапълнен докрай канал по-късно също може да се появи реинфекция. Затова е необходимо използването на споменатия локатор, който дава информация за дължината на канала.

Вторично инфектиране на кореновата система може да се получи и при неспазени правила за асептичност на процедурата или без използването на кофердам.

Перфорация на зъба, докато се търсят каналите и се обработват, също може да наложи повторно кореново лечение.

Целта е зъбът да бъде излекуван, за да се запази и да продължи да изпълнява функциите си. Самият зъб не се нуждае от специални грижи, а е важно поддържане на доброто здраве в цялата устна кухина.

Цени на процедурата по кореново лечение (ендодонтия)

Цената на процедурата, свързана с кореновото лечение на зъб, зависи от това кой зъб е засегнат и каква е сложността на проблема. Затова цената може да варира в много широки граници и няма как да се даде такава преди да бъде направен преглед и анализ на състоянието на пациента.

На своите пациенти препоръчваме Пакет „Дентално здраве”, който освен обстоен преглед, фото документация и рентгенови снимки, включва и техния анализ, след което се изготвя план за лечение.

Често задавани въпроси:

1.     Придружено ли е с болка кореновото лечение?

Поставянето на местна упойка преди лечението предотвратява появата на болка. Дори в първите дни след процедурата да има лека чувствителност, тя преминава особен дискомфорт.

2.     Какво е времетраенето на лечението?

Процесът на лечение обикновено изисква 1-2 процедури, но при сериозна инфекция времетраенето се удължава. Дори самата манипулация да е за лечение на малко увреждане, имайте предвид, че е необходимо да се изчака известно време, докато упойката подейства напълно и се пристъпи към работа.

3.     Колко процента е успеваемостта при кореновото лечение?

Щом анамнезата е пълна, диагностиката – правилна, а самото лечение е прецизно извършено от доказан в областта си специалист, то е с успеваемост над 95%. При спазването на орална хигиена от страна на пациента животът на зъба се удължава значително.

Msmile - дентална клиника в София - лого
Контакти

   dentalclinic@msmile.bg
  02 442 0277
  0876170101
  бул Симеоновско шосе 62, София

Работно време

Запази час онлайн

Последвай ни в

Copyright © 2023, Дентална клиника Msmile