Детски зъболекар. Детска стоматология.

Грижата за зъбите на детето е също толкова важна, колкото и цялостната грижа за подрастващия му организъм. Още през първата година от живота се възпитава отношението към зъбите, когато се появяват млечните зъби и се формират първите навици на детето да дъвче.

Детска стоматология

Зъбите на децата ще бъдат здрави и красиви само при правилна профилактика и грижи, за което много ще помогнат редовните посещения при детски зъболекар.

Детски зъболекар

Основната задача на детската стоматология е грижата за здравето на млечните зъби, за да не причини увреждането им проблеми и при постоянните зъби

Важна част от работата на детския зъболекар е и създаване на позитивна нагласа към стоматологичния кабинет. Зъболекарят е човекът, който учи децата как правилно да мият зъбите си, дава съвети на родителите за това какви навици за орална хигиена трябва да придобие детето им и се грижи за денталното здраве посредством специално отношение към всеки малък пациент.

Понеже структурата на детските зъби не е същата като тази на възрастните, детските стоматолози са обучени да определят най-правилния подход за лечение в тази конкретна насока.

Освен това за детския зъболекар е важно умението да общува с малките пациенти, много от които се страхуват от посещението при всякакви медицински лица. Индивидуалните методи, които прилагат специалистите, помагат на децата да се чувстват спокойно и комфортно при своя зъболекар.

Ранната диагностика в детска възраст е от решаващо значение за предотвратяването на кариеси или за лечението им, както и за установяване и лечение на нарушения при пробива на постоянните зъби, изкривяването им и др. Поради това е препоръчително да се посети детски зъболекар още в ранна възраст, веднага след пробива на първите зъби.

Какво могат да лекуват нашите детски зъболекари

Целта на детските ни зъболекари е първото посещение на детето да бъде възможно най-приятно, без чувство за страх и болка. Те разполагат със задълбочени знания в областта на детското поведение и развитие, както и необходимия опит в най-актуалното лечение на пълния спектър от зъбни проблеми. Предлагат се разновидности от стоматологични услуги като:

Първичен преглед и снемане на зъбен статус

Първичният преглед е от голямо значение, независимо на каква възраст е детето. От резултата ще зависи какво ще бъде поведението му при следващи посещения, какви ще бъдат реакциите му при среща със зъболекаря и отношението му към лечението.

При първичния преглед се прави оглед на цялата устна кухина – зъби, венци и вътрешност на бузите. След това се снема зъбния статус, който е различен в зависимост от възрастта. Отбелязват се зъбите, които са с кариес или пулпит и периодонтит, а също и степента им на подвижност.

Чести са случаите, когато се започва лечение на кариес, за да бъде спряна инфекцията към съседни зъби.

Ако детето е по-голямо, при първия преглед може да се установят аномалии в захапката и да се започне навреме корекция.

Лечение на кариес

Поради тънкия и чувствителен емайл на млечните зъби те са силно податливи на кариес. Макар че са млечни и ще бъдат заместени с постоянни, увреденият зъб може да се превърне в огнище на инфекция, попадаща в детския организъм.

Кариесите на временните зъби най-често се появяват около 3-годишна възраст и лечението им е традиционно. Увредената тъкан се премахва с местна анестезия или без, а запълването е с композитен материал. За да не се превърне процедурата в травмиращ момент, общуването на стоматолога с детето е в игрова форма. Позитивната родителска настройка също помага за лечението.

Лечение на травми

Когато се получи травма на някой зъб, това е голям стрес за детето, но посещението при зъболекар е наложително, за да бъде спасен зъбът и околните тъкани. Най-честите травми са счупен, избит или разклатен след травмата зъб.

Ако зъбът е счупен, възстановяването му е с композитен материал. Това се отнася и за счупените млечни зъби. При минимална травма отстраняването ѝ става с леко полиране.

При случай с избит зъб присаждането му може да е успешно, ако бъде намерен и правилно съхранен. Прави се шиниране към съседните зъби, като това се отнася само за постоянен зъб. Млечен не се връща обратно, защото може да повреди зачатъка на постоянния.

В някои случаи след определена травма се получава разклащане на зъб. Тогава също се прави шиниране, при което разклатеният зъб се съединява със съседните. Обикновено се налага да се лекуват и каналите на зъба.

Лечение на пулпит

Ако кариесът на детския зъб е голям, може да се възпали и пулпата. Начинът на лечение зависи от диагнозата след прегледа. Пулпитът може да се излекува изцяло с 1-2 посещения. Нелекуваният навреме пулпит може да доведе до по-сериозен проблем и да се наложи лечение на периодонтит поради загуба на кост близо до корена.

Профилактика и превенция

Профилактичните прегледи при детски зъболекар още от ранна възраст на детето ще предотвратят риска от появата на много зъбни проблеми. Ще бъдат избегнати зъбна плака, кариес, пулпит, както и неправилна захапка, за която по-късно се налага лечение с брекети.

Своевременната профилактика на млечните зъби спира патологичните процеси, а според състоянието на зъбите зъболекарят предлага процедури с качествени материали, които са ефективни и не предизвикват неприятни усещания.

Освен обучение по орална хигиена, профилактиката включва и почистване, флуоризация и силанизация.

Кога да посетим детски зъболекар?

Препоръчително е първото посещение да бъде около първата година на детето, а следващите прегледи за профилактика да се правят на всеки 4-6 месеца. Всеки проблем, забелязан в устата на детето, или болка, е повод за посещение при зъболекар. Такива са петна по зъбите, забавено изникване на зъби, инфекция на венец, скупчване на зъби и др.

Много често незначителна промяна може да доведе до нещо по-сериозно, затова по-ранното започване на лечението е абсолютна предпоставка за получаване на желания резултат.

При нас може да се възползвате от изгодни пакетни предложения с редовни отстъпки за профилактика, превенция и поддържане на цялостното дентално здраве на цялото семейство.

Msmile - дентална клиника в София - лого
Контакти

   dentalclinic@msmile.bg
  02 442 0277
  0876170101
  бул Симеоновско шосе 62, София

Работно време

Запази час онлайн

Последвай ни в

Copyright © 2023, Дентална клиника Msmile